Начин на приготвяне
Първо, се измива киноата и се слага на котлона в 1 ч.ч. вода или зеленчуков бульон. След като заври, се изключва и се оставя похлупена за 15 минути на котлона, докато поеме всичката вода.
Тиквичките се разрязват по дължина и се издълбават с лъжица.
Издълбавана вътрешност на тиквичките се нарязва на ситно. Лукът и гъбите се нарязват на дребно, а чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържват лукът и гъбите. Когато поомекнат, се добавят нарязаните тиквички, а малко след това и чесънът. Овкусяват се с 1 щипка мащерка и сол и черен пипер на вкус.
Оставя се да се задушат още няколко минути до готовност. Като се свали от котлона, се добавя киноата и се смесват добре.
За соса доматеното пюре се смесва с наситнения чесън, сол, черен пипер и лимонов сок. Размива се с 4-5 с.л. вода или повече - до желаната гъстота.
Издълбаните тиквички се посоляват. В тях се разпределя плънката. Отгоре се поливат с доматения сос.
Пекат се сочните пълнени тиквички в загрята на 180 °C фурна около 20-30 минути, покрити с фолио, и после още 10-20 без фолио.
Пълнени тиквички с киноа - като е вкусно, вкусно е!