Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200°C. Пресейте брашното и пудрата захар с царевичното брашно в купа, добавете кубчета масло и ги направете на трохи с помощта на пръсти, разтривайки сместа. Добавете 2 яйца и газирана вода и разбъркайте леко, докато се получи гладко тесто. Оформете го на плоска топка, покрийте с прозрачно фолио и го сложете във фризера за кратко.
Разточете охладеното тесто до 3 мм дебелина, а след това го прехвърлете в кръгла форма с 24 см диаметър, като трябва да покриете и стените с тесто. Покрийте с хартия за печене леко, сипете малко бобени зърна и изпечете блата в загряна на 200°C фурна за около 14 минути, докато стане златист.
Изпечения плат намажете с едно разбито яйце. Върнете да се пече за 1 минута без боба, след което намажете отново. Повторете още два пъти процедурата с мазането, докато повърхността на тестото стане като стъклена и непромокаема.
Намалете фурната до 160°C. Добре разбийте останалите яйца с пудрата захар, лимоновия сок, настърганата кора от лимон и сметаната в голяма купа. Сложете купата на водна баня и варете бавно при непрекъснато разбиване, докато кремът стане горещ (да пари при допир) и започне да се сгъстява.
Сипете лимоновия пълнеж върху блата и печете 10-15 минути - паят трябва да остане по-влажен в центъра. Оставете лимоновия тарт добре да изстине, преди да го поднесете.