Начин на приготвяне
Нарекох този тарт Пълна бъркотия, понеже рецептата, която следвах, не се получи така, както изглеждаше, а в такива случаи трябва да се измислят алтернативи за спасение на цялостната идея за вкусен резултат. Ето и рецептата.
Бисквитите се натрошават на ситно и се смесват с разтопеното в микровълнова масло. Полученият блат се напластява в подходяща тавичка (с махащи стени или йенска с накъдрени стени - диаметър 20-22 см) .
ЗАБЕЛЕЖКА! Ако желаете блатът ви да е по-дебел и с бордюрче, смелете бисквити, съответно масло.
Плънката се приготвя по следния начин:
Преди да се изцедят лимоните, се остъргва кората им. После се изцеждат 200 мл от сока им. В миксер се разбиват 2 жълтъка и 2-те цели яйца с захарта до получаването на пухкав крем. Към тях се добавя лимоновият сок, корите и сладкарската сметана.
ЗАБЕЛЕЖКА! Оригиналната рецепта следва следното. Получената смес се излива върху блата и се пече в предварително загрята на 150 г фурна за 30-35 мин, което е крайно недостатъчно, тъй като сместа е много течна и не може да се сгъсти, ако няма нишесте!
Още една подробност. Ако тавата ви е малка, плънката остава. За да не я изхвърлят , може да я прехвърлите в касерола, да и добавите мляко и половин ч.л. брашно и да си приготвите крем, който да използвате като топинг над основния пай или да си хапнете ей така.
Как се пече тартът?
Загрява се фурната без вентилатор на 180 градуса. Изливате плънката отгоре върху блата, така че да стигне до ръба му. Слагате тарта да се пече по средата на фурната и след около 35 мин печене на тази температура добавяте размито в много малко вода 1 ч.л. с връх брашно, тъй като плънката ви ще е много течна, а идеята е да се сгъсти.
Леко разбърквате брашното с нея. Запичате за още 10 мин и тартът ви е готов. Оставяте го да го изстине и го слагате в хладилника за 4-5 часа. По желание слагате отгоре останалия крем и поръсвате с портокалови корички.
Тартът става приятно кисел и е идеален с кафе, чай или след тежка вечеря. Търпение в приготовлението му и да ви е сладко!