Начин на приготвяне
Почистете булка гъбите с влажна кърпа или четка, за да отстраните всякакви замърсявания. Избягвайте измиването им с много вода, за да не се намокрят прекалено.
Нарежете ги на средни парчета.
Нарежете лука на ситно.
В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото или зехтина.
Добавете нарязания лук и го запържете до златист цвят.
Към запържения лук добавете нарязаните булка гъби.
Ако използвате чесън, добавете го също, нарязан на ситно.
Запържете гъбите до омекване, около 5-7 минути.
Добавете ориза към гъбите и лука и запържете за още 1-2 минути, като разбърквате добре.
Налейте 3 чаши вода в тигана.
Добавете сол и черен пипер на вкус.
Оставете да заври, след което намалете огъня и покрийте с капак.
Гответе на слаб огън около 20 минути или докато оризът поеме течността и стане мек.
След като оризът е готов, изключете огъня и оставете ястието да почине за няколко минути под капак.
Поръсете с пресен магданоз преди сервиране на ориза с гъбки.
Поднесете булка гъбите с ориз и лук като основно ястие или като гарнитура към месо или риба.
Приятен апетит!