Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с две тайни съставки

Мусака с две тайни съставки

25/07/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Препоръчвам мусака с две тайни съставки да се консумира с кисело мляко."

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • кайма - 500 г
  • лук - 150 г
  • моркови - 100 г
  • магданоз - 1/4 вр.
  • чесън - 2 скилидки
  • доматен сос - 300 мл
  • зехтин
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • брашно - 2 с.л.
  • кисело мляко - 400
  • яйца - 3 бр.
  • моцарела - 1 бр.
  • пармезан - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете картофите на средно големи кубчета, лукът, моркова и чесъна - на ситно.

След това запържете лука и моркова за 5 мин , добавете чесъна, като запържите и него заедно с тях.

Добавете каймата и я запържете хубаво със зеленчуците, като я разделяте на парченца с дървена бъркалка или нещо подобно - за около 10 мин. След това добавете доматеното пюре и подправките: сол, черен пипер и чубрица и разбъркайте добре, изчакайте още 2 мин, за да може подправките да се абсорбират.

Вече след като имате готовата смес, изсипете картофите в тавата и добавете сместа, разбъркайте добре и добавете магданоз на ситно.

Сипвате около 300 мл вода и печете сочната мусака на загрята фурна на 180 °C за 45 мин по възможност с включен вентилатор.

През това време си приготвяте заливката, като разбивате 3 яйца заедно със 400 г кисело мляко и 2 с.л. брашно и добавяте малко сол.

Вадите тавата от фурната, след като изтече времето, и добавяте заливката бавно и я разпределяте равномерно.

И за финал, накъсвате една моцарела и настъргвате 50 г пармезан отгоре, отново равномерно.

Запичате на 200 °C за 20 мин и мусаката е готова. Препоръчвам мусака с две тайни съставки да се консумира с кисело мляко.

Бон апетит :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: