Начин на приготвяне
Нарежете картофите на средно големи кубчета, лукът, моркова и чесъна - на ситно.
След това запържете лука и моркова за 5 мин , добавете чесъна, като запържите и него заедно с тях.
Добавете каймата и я запържете хубаво със зеленчуците, като я разделяте на парченца с дървена бъркалка или нещо подобно - за около 10 мин. След това добавете доматеното пюре и подправките: сол, черен пипер и чубрица и разбъркайте добре, изчакайте още 2 мин, за да може подправките да се абсорбират.
Вече след като имате готовата смес, изсипете картофите в тавата и добавете сместа, разбъркайте добре и добавете магданоз на ситно.
Сипвате около 300 мл вода и печете сочната мусака на загрята фурна на 180 °C за 45 мин по възможност с включен вентилатор.
През това време си приготвяте заливката, като разбивате 3 яйца заедно със 400 г кисело мляко и 2 с.л. брашно и добавяте малко сол.
Вадите тавата от фурната, след като изтече времето, и добавяте заливката бавно и я разпределяте равномерно.
И за финал, накъсвате една моцарела и настъргвате 50 г пармезан отгоре, отново равномерно.
Запичате на 200 °C за 20 мин и мусаката е готова. Препоръчвам мусака с две тайни съставки да се консумира с кисело мляко.
Бон апетит :)
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за неустоима гръцка мусака, мусака от тиквички или вкусна мусака с патладжани.