Начин на приготвяне
В дъното на дълбок съд поставям по стрък от свежите провансалски подправки, върху тях парчетата сьомгова пъстърва, като едно по едно осолявам и поръсвам с микс пипер.
Поливам сьомгата със зехтин, виното и сока от изцедения лимон. Оставям в хладилник да престои и да се поемат ароматите за час.
В тавичка постилам хартия за печене, подреждам старателно мариновата риба /върху нея стържа и кората от лимона/, подреждам чери доматчета около сьомгата, главата чесън, срязяна на две, и отново от зелените подправки,
Поливам със струйка зехтин и пека в загрята фурна на 200 °C. Малко преди изпичане поръсвам рибата със финно настърган пармезан до получаване на хрупкава пармезанова коричка.
Прекрасна комбинация от вкус и аромат е тази сьомгова пъстърва по провансалски. Поднасям с вкусно ризото и резени лимон.