Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Сьомгова пъстърва с песто

Сьомгова пъстърва с песто

Kostadin StefanoffKostadin Stefanoff
Новак
1814036
Сьомгова пъстърва с песто
Снимка: Kostadin Stefanoff
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Знаете ли защо никой, никога не говори за това колко е вкусна тази пъстърва - защото всички са заети да хапват и не е културно да се говори с пълна уста"

Необходими Продукти

  • сьомгова пъстърва - 1 бр. цяла или 2 филета с кожата (количествата са за риба около 3 - 4 кг риба)
  • сол
  • захар
  • чери домати - 500 г
  • лимони - 5 бр.
  • Песто
  • маслини - 80 г Каламата (без костилки)
  • маслини - 80 г зелени (без костилки)
  • маслини - 80 г черни (без костилки)
  • мащерка - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л. пресен
  • магданоз - листенца от половин китка
  • босилек - около 10 г
  • орехи - 30 г
  • сушени домати - 20 г
  • каперси - 1 ч.л.
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибата/филетата и я измийте със студена вода. Посолете я и я поръсете със захар. Това ще стегне леко месото ѝ. Oставете я настрани за 15 мин. След което я изплакнете.

В блендер сложете всички продукти за пестото, без зехтина. Направете ги на пастет, с консистенция по ваш вкус. Всички продукти можете да нарежете на много ситно, ако нямате блендер. След като са наситнени всички продукти им добавете зехтин, колкото да е сравнително течно пестото.

На хартия за печене нарежете чери доматите на половинки и ги наредете със месестата част нагоре.

Сложете филе върху тях, покрийте със пестото и наложете с резени лимон. Завийте изцяло и запечатайте краищата на хартията. Препоръчвам да направите двете филета отделно. така ще се сготвят по-добре.

Ако правите рибата цяла, я напълнете със пестото вътре и леко с нож цепнете кожата през около 2 см, но не надълбоко, за да не се разпадне. Останалото е същото.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, отгоре и отдолу, около 2 5мин-30 мин, след това разрежете хартията и печете още 10-тина мин.

Насладете ѝ се с хубаво бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: