Начин на приготвяне
Тиквата се измива и нарязва на парчета. Почиства се от семената. Всяко парче се намазва с меко масло или олио, важно е да има, защото така се отделят полезните витамини на тиквата.
Богата на бета каротен, тиква става още по-полезна, когато към нея бъде добавена мазнина.
Целта на тази мазнина е да трансформира бета каротен във витамин А, който е мастноразтворим витамин.
Мастноразтворим означава, че той не може да се разтваря във вода, а само в мазнина, за да бъде усвоен в организма. Той е полезен за мозъка, за нервите, кожата и за зрението.
Подреждат се парчетата върху тава с хартия за печене и се пекат на умерена фурна до готовност, на 170 °C с вентилатор пекох аз.
Ореховите ядки се запичат на сух тиган.
Готовата печена тиква сервирам с орехите и ако не е достатъчно сладка - с мед. Този път беше толкова сладка, че нямаше необходимост от допълнително подслаждане.
Може да поръсите парчетата печена тиква с орехи със смляна канела.
Вижте още: пълнее ли се от тиква и разберете всички отличителни черти на тиква сорт цигулка.