Печена тиква с орехи

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Печена тиква с орехи2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Богата на бета каротен, тиква става още по-полезна, когато към нея бъде добавена мазнина като ароматно масло и малко орехи."

Необходими Продукти

  • тиква цигулка - 1 кг
  • масло - олио за мазане
  • орехови ядки - приблизително 1 ч.ч.
  • канела
  • мед - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се измива и нарязва на парчета. Почиства се от семената. Всяко парче се намазва с меко масло или олио, важно е да има, защото така се отделят полезните витамини на тиквата.

Богата на бета каротен, тиква става още по-полезна, когато към нея бъде добавена мазнина.

Целта на тази мазнина е да трансформира бета каротен във витамин А, който е мастноразтворим витамин.

Мастноразтворим означава, че той не може да се разтваря във вода, а само в мазнина, за да бъде усвоен в организма. Той е полезен за мозъка, за нервите, кожата и за зрението.

Подреждат се парчетата върху тава с хартия за печене и се пекат на умерена фурна до готовност, на 170 °C с вентилатор пекох аз.

Ореховите ядки се запичат на сух тиган.

Готовата печена тиква сервирам с орехите и ако не е достатъчно сладка - с мед. Този път беше толкова сладка, че нямаше необходимост от допълнително подслаждане.

Може да поръсите парчетата печена тиква с орехи със смляна канела.

Вижте още: пълнее ли се от тиква и разберете всички отличителни черти на тиква сорт цигулка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: