Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Сен Жак в черупка с гъши дроб

Сен Жак в черупка с гъши дроб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сен Жак в черупка с гъши дроб4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Задължително поднесете Сен Жак в черупка с гъши дроб на момента, докато е топъл и не забравяйте бялото винце. Невероятно добра комбинация от вкусове и истинско удоволствие за сетивата!"

Необходими Продукти

  • миди сен жак - 4 бр. (с черупка)
  • гъши дроб - 4 филенца (1 пръст дебелина)
  • зехтин - около 5 с.л.
  • сол малдон - на вкус
  • черен пипер - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка е да почистим добре мидите Сен Жак, ако са пресни. За целта ги отваряме внимателно с помощта на върха на ножа.

Премахваме едната черупка и оставяме само тази, към която е прикрепена мидената ядка.

Почистваме добре ядката и измиваме под течаща вода, без да откъсваме от черупката.

Ако ползваме замразени миди, те най-вероятно са си почистени предварително. Само трябва да ги оставим да се размразят, после да ги изплакнем, отцедим и подсушим леко с кухненска хартия.

Загряваме плоча или голям тиган на силен огън. Сипваме малко зехтин и щипка сол Малдон. Слагаме мидите с ядката надолу и запичаме 1 минута, после обръщаме от страната на черупката и поръсваме със зехтин. Готвим така още 2-3 минути.

Зависи и от големината на мидите Сен Жак. Ако са по- малки е възможно да са достатъчни 2 минутки, но при по- големите и дебелички ядки може да се наложи да се увеличи времето за готвене.

Най-важното е мидите да са мекички и крехки, а не пресготвени, твърди и жилави, затова не ги дръжте повече от 5 минути на огъня.

Паралелно с това си запечете гъшия дроб (или патешки). За него също трябва силен огън и тигана да е нагорещен предварително, но без мазнина, тъй като ще си пусне самия дроб. Не слагайте парчетата фоа гра в студен тиган, защото вместо да се запечатат ще започнат да се топят.

Печете до тъмен загар от всяка страна.

Сложете по парченце гъши дроб върху всяка мидена ядка в черупка и подредете в плато.

Поръсете със сол Малдон и по желание малко черен пипер, но само върху дробчето.

Задължително поднесете миди Сен Жак в черупка с гъши дроб на момента, ц докато е топъл и не забравяйте бялото винце.

Невероятно добра комбинация от вкусове, на пръв поглед странна. Истинско удоволствие за сетивата!

Прочетете и тези кулинарни тънкости при приготвянето на миди Сен Жак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: