Начин на приготвяне
Започнете с почистване на мидите, ако са пресни. Сложете ги в студена вода с лъжица морска сол, разтворена в нея. Оставете ги за 2 часа, за да изхвърлят всичкия пясък, който съдържат.
Отцедете и измийте отново и с нож с остро връхче ги отворете, премахвайки горната черупка.
Черупките на мидите Сен Жак не изхвърляйте, защото са много удобни и красиви за чинийки за различни рибни мезета.
Ако вашите миди са замразени, значи са вече почистени и закрепени само за долната черупка.
Продават се и в пакети само месцето от мидите, в краен случай използвайте и такова, ако не намирате с черупка, но видът на ястието няма да е така атрактивен.
Пригответе соса, като накълцате лука и чесъна и ги запържите в зехтина за 5 минути на слаб до умерен огън.
Добавете доматите, червения и черен пипер и натрошено чушле кайенски пипер. Вместо обикновен червен пипер сложете лют, ако сте по-голям любител на пикантното.
Натрошете и кубчето бульон и гответе 5 минути при същата сила на огъня, след това налейте виното. Аз използвам полусухо или дори сладко вино, за да контрастира.
Увеличете с една степен огъня и гответе 1 минута при непрестанно разбъркване, за да се изпари алкохолът.
Ако ви харесва сосът да е по рядък, може да налеете мъничко вода, за да разредите.
Идва ред да довършим и мидите.
Загрейте тиган с малко зехтин и поръсете дъното с щипка сол. Огънят трябва да е силен, но не максимално.
С остър нож отстранете месцето на мидата от черупката, към която е останало прикрепено. Направете го внимателно в основата, без да я наранявате.
Запечатайте за минутка от всяка страна извадените месца.
Долните черупки подредете в плато за сервиране. Във всяка сложете по лъжица от соса и върнете запечените месца по местата им в черупките.
Залейте с още от соса (по желание може да го пасирате или смелите в блендер, за да е още по- фин).
Поднесете и консумирайте мидите Сен Жак задължително топли и с хубаво бяло вино или шампанско.
Освен че са вкусни и красиви на вид, тези морски дарове са и невероятно полезни, затова не се колебайте да си ги сготвите, за да се поглезите или да посрещнете с тях скъпи гости.
Добър апетит!
Коментари