Начин на приготвяне
Сложете трите листа желатин да се хидратират в студена вода. Четвъртото ще използваме на по-късен етап.
Настържете белия шоколад.
Разбийте жълтъците с млякото и сметаната и ги поставете в тенджерка на котлона при температура от 80 °C. Когато сместа се загрее до тази температура, бъркайте около 4 минути и дръпнете от огъня.
Сложете хидратирания и отцеден от водата желатин. Разбъркайте добре и добавете настъргания шоколад и 20-30 мл от ликьора. Разбийте за кратко с миксер или пасатор за постигане на по-добра текстура и хомогенност.
Разлейте крема в чашки, оставете да изстине напълно и приберете в хладилник за 3-4 часа да стегне.
Когато това се случи, заемете се със заливката от грозде и ликьор от вино.
Сложете зрънцата на плода в малък съд на котлона заедно с останалия ликьор. Кипнете и варете 5 минути като целта е гроздето да омекне, но не да се разпада, а ликьорът да се сгъсти. Отстранете от огъня.
През това време си хидратирайте четвъртото листо желатин по същия начин - в купичка със студена вода за 3-4 минути.
Щом температура на гроздовата заливка спадне до 70-80 °C, сложете вътре желатина и разбъркайте.
Изчакайте няколко минутки и залейте сметановите кремчета с пияните гроздови зърна и сироп.
Приберете крем десерта с грозде и бял шоколад в хладилник до момента на сервиране. По желание украсете със свежи листа от мента.
* За заливката не е задължително да се ползва желатин ако сироп е достатъчно гъстичък.
Вижте още изкусителни предложения за сладкиши с грозде, както и как да изсушите грозде за вкусни стафиди, за да може да правите повече сладкиши зимата.