Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем за торта»Крем десерт с грозде и бял шоколад

Крем десерт с грозде и бял шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Крем десерт с грозде и бял шоколад6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Опияняващ с аромати и вкус крем десерт с грозде и бял шоколад"

Необходими Продукти

  • бял шоколад - 300 г
  • грозде - 250 г Бяло
  • ликьор - 280 мл от бяло вино
  • сметана - 200 мл. сладкарска
  • прясно мляко - 130 мл
  • жълтъци - 4 бр.
  • желатин - 4 листа (2.2 г всяко)
  • мента - листа за украса, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете трите листа желатин да се хидратират в студена вода. Четвъртото ще използваме на по-късен етап.

Настържете белия шоколад.

Разбийте жълтъците с млякото и сметаната и ги поставете в тенджерка на котлона при температура от 80 °C. Когато сместа се загрее до тази температура, бъркайте около 4 минути и дръпнете от огъня.

Сложете хидратирания и отцеден от водата желатин. Разбъркайте добре и добавете настъргания шоколад и 20-30 мл от ликьора. Разбийте за кратко с миксер или пасатор за постигане на по-добра текстура и хомогенност.

Разлейте крема в чашки, оставете да изстине напълно и приберете в хладилник за 3-4 часа да стегне.

Когато това се случи, заемете се със заливката от грозде и ликьор от вино.

Сложете зрънцата на плода в малък съд на котлона заедно с останалия ликьор. Кипнете и варете 5 минути като целта е гроздето да омекне, но не да се разпада, а ликьорът да се сгъсти. Отстранете от огъня.

През това време си хидратирайте четвъртото листо желатин по същия начин - в купичка със студена вода за 3-4 минути.

Щом температура на гроздовата заливка спадне до 70-80 °C, сложете вътре желатина и разбъркайте.

Изчакайте няколко минутки и залейте сметановите кремчета с пияните гроздови зърна и сироп.

Приберете крем десерта с грозде и бял шоколад в хладилник до момента на сервиране. По желание украсете със свежи листа от мента.

* За заливката не е задължително да се ползва желатин ако сироп е достатъчно гъстичък.

Вижте още изкусителни предложения за сладкиши с грозде, както и как да изсушите грозде за вкусни стафиди, за да може да правите повече сладкиши зимата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: