Начин на приготвяне
Фурна - 170°C вентилатор
Дъното на тавичка за печене с d 26 см и 5 - 6 h се намазва от общото масло с четка.
В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, прибавя се сметаната, захарта, лимоновата кора и ванилията. Всичко, се разбърква с телената бъркалка и се оставя настрана.
Корите се отварят и се обръщат от тясната страна към нас.
Взима се една кора и се намазва с четка с масло. Отгоре се поставя втора кора и тя се намазва с масло. Двете кори се свиват на хармоника, завиват се като охлюв и се поставят по средата на тавичката.
Следват по същия начин останалите кори, 2 по 2 се намазват, оформят се на хармоника и се завиват около първите в тавичката, до изпълване на тавичката.
Отгоре сладката баница се намазва с останалото масло.
Пече се на 170 °C с вентилатор до хубаво зачервяване - около 20 минути.
Изважда се от фурната е се залива с яйчената смес равномерно.
Отгоре са разпределят боровинките и леко се натискат между корите (използвах замразени боровинки. Добре е, ако се ползват от по-големите боровинки, при мен бяха 70 г от големите, които ми бяха малко и добавих още, но от по-малките).
Връща се във фурната плодовата баница и се допича за още 30 минути.
След като се охлади, софра с боровинки и лимон се посипва с пудра захар за разкош.
Вижте още идеи за гръцка баница, както и как правилно да замразим боровинки.