Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Софра с боровинки и лимон

Софра с боровинки и лимон

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k1
Софра с боровинки и лимон
Снимка: marcheva14
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"След като се охлади, софра с боровинки и лимон се посипва с пудра захар за разкош."

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 400 г
  • масло - 200 г разтопено
  • ЗАЛИВКА
  • сметана - 600 мл 35%
  • захар - 200 г кристална
  • яйца - 250 г около 5 бр. L
  • ванилия екстракт - 1 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана кора от 2
  • още
  • боровинки - 150 г
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170°C вентилатор

Дъното на тавичка за печене с d 26 см и 5 - 6 h се намазва от общото масло с четка.

В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, прибавя се сметаната, захарта, лимоновата кора и ванилията. Всичко, се разбърква с телената бъркалка и се оставя настрана.

Корите се отварят и се обръщат от тясната страна към нас.

Взима се една кора и се намазва с четка с масло. Отгоре се поставя втора кора и тя се намазва с масло. Двете кори се свиват на хармоника, завиват се като охлюв и се поставят по средата на тавичката.

Следват по същия начин останалите кори, 2 по 2 се намазват, оформят се на хармоника и се завиват около първите в тавичката, до изпълване на тавичката.

Отгоре сладката баница се намазва с останалото масло.

Пече се на 170 °C с вентилатор до хубаво зачервяване - около 20 минути.

Изважда се от фурната е се залива с яйчената смес равномерно.

Отгоре са разпределят боровинките и леко се натискат между корите (използвах замразени боровинки. Добре е, ако се ползват от по-големите боровинки, при мен бяха 70 г от големите, които ми бяха малко и добавих още, но от по-малките).

Връща се във фурната плодовата баница и се допича за още 30 минути.

След като се охлади, софра с боровинки и лимон се посипва с пудра захар за разкош.

Вижте още идеи за гръцка баница, както и как правилно да замразим боровинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: