Начин на приготвяне
Цветовете трябва да са добре разцъфнали, но не започнали да прецъфтяват. Важно е да приготвите сладкото от рози възможно най-скоро, след като наберете розите.
Изплакнете и подсушете розовите листенца. Изсипете захарта в тенджера, покрийте с вода, добавете половин чаена лъжичка лимонена киселина и варете около 20 минути.
В купа поставете листенцата, поръсете останалата лимонена киселина върху розовите листенца и ги „начукайте“ с дървена лъжица или лопатка.
Сипете ги в сиропа и разбъркайте. Варете на тих огън за 10-15 минути, като периодично разбърквате, за да се смеси добре и да не залепва по дъното на тенджерата.
Добавете капките розово масло и сока от един лимон. Варете още 1-2 минути.
Разсипете готовото сладко в предварително измити и подсушени бурканчета, затегнете капаците и обърнете с капачките надолу, докато изстинат бурканчетата лесно сладко от рози.
Вижте още как да направите сами розова вода и как се захаросват розови листенца.