Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Лесно сладко от рози

Лесно сладко от рози

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5596k2k6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
"Няма друго като домашното сладко от рози - а се приготвя толкова лесно..."

Необходими Продукти

  • маслодайна роза - 600 г листа или розов трендафил
  • захар - 1 кг
  • вода - 1 литър
  • лимонов сок - от 1 бр.
  • лимонтузу: 1 ч.л.
  • розово масло - 3 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветовете трябва да са добре разцъфнали, но не започнали да прецъфтяват. Важно е да приготвите сладкото от рози възможно най-скоро, след като наберете розите.

Изплакнете и подсушете розовите листенца. Изсипете захарта в тенджера, покрийте с вода, добавете половин чаена лъжичка лимонена киселина и варете около 20 минути.

В купа поставете листенцата, поръсете останалата лимонена киселина върху розовите листенца и ги „начукайте“ с дървена лъжица или лопатка.

Сипете ги в сиропа и разбъркайте. Варете на тих огън за 10-15 минути, като периодично разбърквате, за да се смеси добре и да не залепва по дъното на тенджерата.

Добавете капките розово масло и сока от един лимон. Варете още 1-2 минути.

Разсипете готовото сладко в предварително измити и подсушени бурканчета, затегнете капаците и обърнете с капачките надолу, докато изстинат бурканчетата лесно сладко от рози.

Вижте още как да направите сами розова вода и как се захаросват розови листенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: