Начин на приготвяне
Изрязваме горната част на ябълките и издълбаваме дупка във всяка.
Смесваме бадемите със захарта, маслото, канелата. В ябълките слагаме марципана, стафидите и сместа.
В касеролка сваряваме и редуцираме портокаловия сок с лимоновия, рома и захарта.
Заливаме с редуцирания сироп ябълките и печем за 25 минути на 180 °C.
След това захлупваме с капачетата и печем за още 10 минути.
За ваниловия сос отделяме 1 жълтък от белтък. Добавяме нишестето, захарта и ванилията.
Разбиваме. Сваряваме млякото и бавно го прибавяме към жълтъка.
После връщаме на котлона и варим до сгъстяване.
Сервираме печени ябълки с ванилов сос, като на дъното на чиния изливаме от соса, а отгоре нанесем ябълките.
Вижте още вкусни идеи какво да направим, ако имаме много ябълки. Има значение и с какви плодове готвите - научете кои са най-сладките ябълки.