Начин на приготвяне
Накълцайте на ситно свежите листа магданоз и колбасите. Ползвала съм хамон и чоризо, но може и само едното или другото, стига да е с общия грамаж от 60 г.
В тенджерка на котлона, сложете да се вари оризът в бульона. Добавете сол само ако бульонът не е осолен предварително. Сипете зехтина и черния пипер и гответе на умерен огън около 20 минути или докато зрънцата се сварят и поемат течността. По принцип за всеки сорт ориз е различно. Тук е добре да се ползва кръглозърнест.
Оставете готовия ориз да изстине и го сипете в купа. Добавете накълцаните магданоз, чоризо и хамон. После сложете жълтъка и пармезана. Разбъркайте добре.
Пригответе си три дълбочки чинии. В едната разбийте яйцата за панировката, в другите сипете брашното и съответно галетата.
С навлажнени длани взимайте от сместа и оформяйте топчета малко по- големи от орех. Всяко топче овалвайте първо в брашно, после в яйце и накрая в галета.
Изпържете оризовите крокети в сгорещено олио до хубав златист загар и хрупкава коричка.
Изваждайте върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.
Сервирайте крокетите топли или студени - много са вкусни и по двата начина.
Добре биха се комбинирали оризови крокети с пармезан със свежа салата и сос по избор.
Добър апетит с тези хрупкави оризови крокети с пармезан!
Вижте също как се правят оризови кюфтета или научете за какво е полезна оризовата отвара.