Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Крокети»Оризови крокети с пармезан

Оризови крокети с пармезан

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Оризови крокети с пармезан
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
15
"Добре биха се комбинирали оризови крокети с пармезан със свежа салата и сос по избор."

Необходими Продукти

  • чоризо - 30 г сушено
  • хамон - 30 г Серано (или прошуто)
  • ориз - 250 г
  • пармезан - 150 г Фино настърган
  • магданоз - 5 стръка, листата
  • жълтък - 1 бр. от голямо яйце
  • зехтин - 25 мл
  • пилешки бульон - 650 мл (или зеленчуков)
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • сол - 1 ч л. или на вкус
  • За панировка и пържене
  • брашно - около 100 г
  • галета - около 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • олио - около 250 мл (за пържене)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на ситно свежите листа магданоз и колбасите. Ползвала съм хамон и чоризо, но може и само едното или другото, стига да е с общия грамаж от 60 г.

В тенджерка на котлона, сложете да се вари оризът в бульона. Добавете сол само ако бульонът не е осолен предварително. Сипете зехтина и черния пипер и гответе на умерен огън около 20 минути или докато зрънцата се сварят и поемат течността. По принцип за всеки сорт ориз е различно. Тук е добре да се ползва кръглозърнест.

Оставете готовия ориз да изстине и го сипете в купа. Добавете накълцаните магданоз, чоризо и хамон. После сложете жълтъка и пармезана. Разбъркайте добре.

Пригответе си три дълбочки чинии. В едната разбийте яйцата за панировката, в другите сипете брашното и съответно галетата.

С навлажнени длани взимайте от сместа и оформяйте топчета малко по- големи от орех. Всяко топче овалвайте първо в брашно, после в яйце и накрая в галета.

Изпържете оризовите крокети в сгорещено олио до хубав златист загар и хрупкава коричка.

Изваждайте върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.

Сервирайте крокетите топли или студени - много са вкусни и по двата начина.

Добре биха се комбинирали оризови крокети с пармезан със свежа салата и сос по избор.

Добър апетит с тези хрупкави оризови крокети с пармезан!

Вижте също как се правят оризови кюфтета или научете за какво е полезна оризовата отвара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: