Начин на приготвяне
Нарязаният на кубчета или лентички бекон се запържва в тиган в олиото до златисто и с решетъчна лъжица се заделя в чиния.
В същата мазнина с щипка сол се задушават нарязаните на едро зеленчуци - кромид лук, праз лук, чесън, морков, чушка и целина. Щом поомекнат, се добавя 1 с.л. брашно, като се бърка енергично, за да не стане брашното на бучки и след минутка - и 1 с.л. пушен червен пипер.
Добавя се грахът, обелените и нарязани на половинки дребни картофи и горещ зеленчуков или телешки бульон, колкото да покрие зеленчуците. Пускат се няколко зърна черен пипер и дафиновият лист, и яхнията се оставя да къкри до готовност на граха и картофите.
Щом се сварят, картофите се изваждат и намачкват с вилица, връщат се в яхнията с грах заедно със скълцаните домати.
Домашната яхния се оставя още няколко минути да покъкри на умерена температура, след което се подправя със сол и черен пипер на вкус, разбърква се и се поръсва със зелена подправка по избор - копър, магданоз, мащерка или друга по ваш вкус.
Грах с бекон яхния се поднася горещо, като върху всяка порция се поръсва от запържения бекон.
Добър апетит!
Вижте също как да готвим с грах от консерва и научете колко време се вари грах.