Начин на приготвяне
Скумрията се почиства. Отстраняват се главите, перките и опашката. Нарязва се на шайби с дебелина около 2-3 см.
Накисва се във вода за два-три часа, след което се подсушава и слага в тавичка.
Покрива се със сол и се оставя така за едно денонощие. След това рибата се измива хубаво и се нарежда в друг съд. Залива се с оцет и отново се оставя за половин денонощие.
Скумрията се отцежда и нарежда плътно в буркани, като между парчетата се слагат листа дафинов лист и черен пипер на зърна. По желание може да се сложат скилидки чесън или суха люта чушка.
В тенджерка се загрява олио и с него се допълват бурканите с риба.
Маринованата риба скумрия се съхранява в хладилник, а след седмица е готова за консумация.
Вижте също как се филетира скумрия и как се суши скумрия в домашни условия.