Начин на приготвяне
Добре почистваме скумрията от главата, опашката и перките. Нарязвате на парчета, дебели около 2 см. И поставяте в купа с лед и вода и 100 милилитра оцет. Оставяте в хладилника за 2-3 часа да се изкисне.
През това време настъргвате на ситно ренде панджара, лимонената кора от 1 лимон, изстисквате и лимона и нарязвате стръкчетата от връзката копър.
Всичко се смила в пасатора да стане на каша след това се смесва със солта. В тавичка редите ред сол, ред риба. Така престоява 12 часа в хладилника.
Запържвате си олиото, като в него нарязвате 1 обелена и почистена ябълка, докато се зачерви леко. Като поизстине малко олиото, слагате бахара (3-4 зърна), дафиновия лист (2-3 листа) и черния пипер (8-10 зърна) и оставяте олиото да престои с тях 1 вечер.
На другия ден обезкостявате рибата и махате кожата, изплаквате я с вода и оставяте да се изцеди. Махате ябълките от олиото и подправките. Останалата част от копъра я нарязвате и слагате в олиото.
Нарязвате другия лимон на кръгчета и редите в буркан ред скумрия, резен лимон и заливате с олио, без да остава въздух в буркана. След 5-6 дена в хладилника е готова маринованата риба. Добър апетит!
Маринованата скумрия в буркани е вкусно мезе и за зимните дни е много подходяща.
Вижте също как се осолява скумрия, как се суши скумрия в домашни условия и разберете как да си направите класиката - веяна скумрия!
Коментари