Начин на приготвяне
Чията се изсипва в купа и се залива с водата, разбърква се много добре и се оставя да се накисне за 20 мин при периодично разбъркване.
След като чията се е накиснала, се изсипва с водата в купа, в която ще се разбърква сместа за гофретите.
Прибавя се бялото лимецово брашно, овесеното мляко и олио 50 мл.
Разбърква се много добре с миксер на висока степен до получаване на хомогенна смес.
Гофретникът, в който ще се пече, се загрява много добре, след което се намазват двете части с олио.
Във всяко половина на гофретникът се изсипва по един черпак от сместа, като сместа се разстила много добре, за да се оформят гофретите при печене.
Преди изсипване на нова смес гофретникът се маже с олио, за да не залепне.
Здравословни гофрети без яйца и мляко се пекат до златисто, след което се съхраняват с купа без капак, за да не омекнат.
Вижте още как се правят белгийски гофрети.