Начин на приготвяне
Започваме със замесване на тестото за бисквитките. За целта слагаме в блендер всички посочени продукти за него и разбъркваме до хомогенно и гладко тесто. Важно уточнение, е че кафето трябва да е студено, а маслото също и трябва да е нарязано на кубчета.
Тестото се бърка/меси една идея по- дълго от обикновено маслено тесто - около 2-3 минути в робота/блендера. Става лъскаво, гладко и леко еластично.
Оформяме го на топка, завиваме в стреч фолио о прибираме в хладилник за 15-20 минути.
След това, разточваме на кора с дебелина 3 мм и изрязваме сладки във коледни форми. Те трябва да са четен брой, за да ги следим впоследствие две по две.
Подреждаме ги в 2 тави, покрити с хартия за печене и изпичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна за 9 минути.
Оставяме готовите коледни бисквитки да изстинат, а през това време си приготвяме крема за слепване.
Разтопяваме белия шоколад на водна баня при не повече от 50-60 градуса.
Добавяме маскарпонето и пудрата захар и разбъркваме с шпатула до гладкост и хомогенност.
Прибираме крема в хладилника, докато бисквитките са напълно изстинали.
Намазваме половината бисквитки с по лъжичка от крема и слепваме с друга бисквита. Слага се малко повече крем, дори да излиза не е проблем.
Накрая поръсваме с какао на прах през цедка слепените сладки.
Самите коледни сладки Тирамису са с изразен какаов тирамису вкус и аромат на кафе, но не са много сладки, сладостта им идва от крема и си хармонизират идеално с него.
Ако рецептата ви харесва, опитайте задължително това класическо Тирамису и нашите коледни меденки.
Коментари
или 30мл течно сварено?