Начин на приготвяне
В дълбока купа се смесват яйцата, захарта, меда и олиото. Разбиват се с миксер до еднородна смес.
Към тях се прибавят пресятото брашно, содата, какаото, канелата джинджифила и карамфила.
Замесва се не много твърдо тесто, което се оформя на топка и оставя в хладилника за половин час.
След това се разточва върху набрашнена повърхност на кора. С помощта на резци могат да се изрежат различни фигурки сладки или с чаша-кръгове.
Меденките се нареждат в тава покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 180 °C фурна за около 10 минути или докато краищата им започнат да порозовяват.
Може да ги слепите с мармалад или да украсите с шоколад или просто да им се насладите.
Дълготрайни коледни меденки могат да се съхранят за по-дълго време в буркан на сухо място.