Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Перфектната постна питка за Бъдни вечер

Перфектната постна питка за Бъдни вечер

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2504k6531
Перфектната постна питка за Бъдни вечер
Снимка: Валерия
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Перфектната содена питка за Бъдни вечер! Нека ви е светло и вкусно"

Необходими Продукти

  • газирана вода - 300 мл
  • зехтин - 40 мл /олио/
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г бяло и още около 30 - 50 г за доомесване
  • бакпулвер - 10 г /1 пакетче/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се налива газираната вода, добавят се содата и оцетът. Леко се разбърква и се прибавя зехтинът. Брашното се пресява.

Първо се добавя половината брашно и с дървена лъжица или шпатула се обърква хубаво, става гъста каша.

След това се добавя останалото брашно заедно със солта, захарта и бакпулвера.

Започвате да месите, като постепенно добавяте още малко брашно, но не прекалявайте.

Тестото за содената питка трябва да остане леко лепкаво. Месете бавно, като от време на време разстилайте тестото с ръце, после го прегъвате и пак месите.

Намажете тестото с малко зехтин или олио и го оставете покрито на стайна температура за 20 минути.

В малка тава сложете хартия за печене. Внимателно прехвърлете тестото. Размерът на тавата няма значение, може и да е по-голяма.

Отгоре направете разрез и поръсете с брашно. Печете питката за бъдни вечер в предварително загрята фурна с вентилатор.

Сложете тавата ниско, на второто ниво, да е под средата на фурната. Първо, се пече 10 минути на 220 °C. После още 30 минути на 180 °C.

Източник: Вкусни рецепти с Валерия

Вижте още как и колко се пече питка за Бъдни вечер, както и да втасва ли содената питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: