Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте добре и направете кладенче.
Разтворете маята и захарта в газираната вода, която трябва да е със стайна температура.
Прибавете ги към брашното заедно с олиото. Замесете меко и гладко тесто. Оставете го на топло да втаса, докато удвои обема си.
След това го премесете леко, колкото да изкарате въздуха от него. Разделете тестото на 8-9 малки топчета.
В едно от топчетата сложете паричката, предварително измита и увита в алуминиево фолио.
Намажете тава (22-26 см) с малко олио или я покрийте с хартия за печене. Наредете топчета по края в кръг.
Вземете една чаша и я обвийте в алуминиево фолио. Сложете я в центъра на кръга. По този начин ще се запази отвор в средата и на неговото място след изпичане може да сложите свещ.
Оставете питката да втаса повторно за 20-30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете постната питка с газирана вода за около 25-30 минути - до готовност.
Много лесна и пухкава питка за Бъдни вечер.
Желая ви светли празници!
Източник: Ваня Джорджевич