Начин на приготвяне
В купа се налива газираната вода, добавят се содата и оцетът. Леко се разбърква и се прибавя зехтинът. Брашното се пресява.
Първо се добавя половината брашно и с дървена лъжица или шпатула се обърква хубаво, става гъста каша.
След това се добавя останалото брашно заедно със солта, захарта и бакпулвера.
Започвате да месите, като постепенно добавяте още малко брашно, но не прекалявайте.
Тестото за содената питка трябва да остане леко лепкаво. Месете бавно, като от време на време разстилайте тестото с ръце, после го прегъвате и пак месите.
Намажете тестото с малко зехтин или олио и го оставете покрито на стайна температура за 20 минути.
В малка тава сложете хартия за печене. Внимателно прехвърлете тестото. Размерът на тавата няма значение, може и да е по-голяма.
Отгоре направете разрез и поръсете с брашно. Печете питката за бъдни вечер в предварително загрята фурна с вентилатор.
Сложете тавата ниско, на второто ниво, да е под средата на фурната. Първо, се пече 10 минути на 220 °C. После още 30 минути на 180 °C.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия
Вижте още как и колко се пече питка за Бъдни вечер, както и да втасва ли содената питка.