Начин на приготвяне
За сармите задушете ситно нарязания праз в мазнината, прибавете ориза и запържете за кратко. Добавете червения и черен пипер на вкус, разбъркайте и налейте 1 ч.ч. топла вода, варите до абсорбиране на водата от ориза, посолете на вкус.
Със сместа навийте малки зелеви сарми. За чушките задушете ситно нарязания лук в мазнината. Прибавете 2 ч.ч. от сварения и прецеден боб, запържете за кратко.
Поръсете с джоджен и малко сол на вкус, със сместа напълнете предварително попарените (за да омекнат) в гореща вода чушки. За капаче на чушките, поставете парче зелев лист.
Останалото зеле нарежете на ситно и го поставете на дъното на гювеч. Налейте 50 мл олио и 1 ч.л. червен пипер, разбъркате. Върху зелено наредете завитите сармички и пълнените чушки мешано и залейте с 2 ч.ч. подсолена вода или разреден с вода зелев сок.
Поставете 4-5 шушулки сминдух, може и люта чушка, завийте ястието с 4 броя цели зелеви листа и захлупете гювеча с капака. Печете тази капама на 200 градуса за около 60 минути.