Начин на приготвяне
В купа се пресява 600 г брашно, добавят се солта и захарта. Добавя се сухата мая и се разбърква.
В друга купа се сипва киселото мляко и се разбърква със содата, после се добавят яйцето и олиото. Сместа се разбива с вилица и се изсипва при брашното.
Млякото трябва да е леко топло, добавя се и се замесва тестото. Прехвърля се на плота и продължава да се меси, като се добавя още малко брашно. При месенето тестото за кифлички се разстила, сгъва първо на две и после пак на две.
След това се премесва и отново се разстила и прегъва. Накрая се доомесва, затваря се в купа или се покрива с кърпа. Купата се слага в съд с гореща вода. Тестото се оставя за 40 минути.
След това се премесва и дели на 4 равни топки, като всяка се увива в найлон, за да не хване коричка. Взема се една топка, набрашнява се малко и се разточва на кръг с диаметър около 28-30 см.
След това се режи на 4. Всяка четвъртинка се разтегля, както е показано във видеото, откъм една от двете по-тесни страни.
След това се слага от плънката и се навива, като краят леко се издърпва и удължава. Готовите солени кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
Покриват се с кърпа и се оставят някъде на топло за около 30 минути. След това се намазват със смес от един жълтък и 1 с.л. олио.
Отгоре може да ги поръсите със семена.
Кифличките с яйца и сирене се пекат в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 20 минути. Последните 5 минути сложих отгоре фолио.
Вижте още идеи за кифлички със сирене и вълшебни соленки.