Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Празнични скариди със сос Ромеско

Празнични скариди със сос Ромеско

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Празнични скариди със сос Ромеско
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Невероятна комбинация от скариди и сос Ромеско, която се изяжда за нула време."

Необходими Продукти

  • скариди - около 600 г (бланширани)
  • див лук - 6 стръкчета
  • за соса Ромеско
  • бадеми - 50 г печени, белени
  • суха чушка - 1 бр.
  • кайенски пипер - 1 - 2 бр. сухи чушлета
  • доматено пюре - 150 г
  • лук - 100 г
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 130 мл. екстра върджин
  • сол - 1/2 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • пушен пипер - 1 щипка
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и накълцайте лука и чесъна. Оставете настрани.

Почистете сушената чушка от дръжката и семките. Сложете я натрошена на едро в блендера заедно с ядките и кайенския пипер.

Пуснете да се смелят на малки парченца, като ситни трохи. Оставете настрана.

Загрейте 30 мл зехтин в касерола и запържете накълцаните лук и чесън. Когато замиришат приятно и лука е омекнал, сипете доматеното пюре (или смлени домати) и бъркайте около 5 минути на умерен огън. В случай, че доматите са по- водни, увеличете малко огъня, за да се поизпари течността.

Добавете смлените бадеми и сухи чушки, както и оцета, солта, черния пипер и пушения червен пипер.

Прехвърлете сместа в чашата на пасатор или в друг удобен съд.

Позиционирайте пасатора на дъното както при правенето на майонеза.

Започнете да наливате бавно останалите 100 мл. зехтин като издърпвате пасатора бавно нагоре. Така сосът ще емулгира и ще стане по- фин.

Когато сте стигнали до повърхността и целия сос е добре пасиран, прехвърлете го в две купички, които да поставите в центъра на всяко плато за сервиране.

След това обелете скаридите оставяйки последния пръстен, който крепи опашката. Така лесно и удобно ще може да хващате всяка скаридка и да я топвате в соса.

Подредете скаридите в платата около купичките със сос Ромеско.

Поръсете с накълцан див лук и сервирайте на празничната трапеза.

Забележка: Ромеско е испански сос от област Каталуния. По принцип се прави не с обикновена сушена чушка, а с едни специални сухи камби - ñoras, които имат леко опушен вкус. Ако можете да се сдобиете с такива, ползвайте 2 бр. ньори за това количество продукти ( те са малки). В такъв случай няма да е нужно да слагате пушен пипер, него съм го добавила, за да доближим автентичния вкус на соса само в случай, че го правим с обикновена суха чушка.

Ако обичаш скариди, опитай и рецептите ни за скариди Саганаки и скариди с масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
е това е от рецептите, от които искаш повече и никога не стига
05.01.2025 11:23
1
1
Покажи всички подкоментари