Начин на приготвяне
Почистете и накълцайте лука и чесъна. Оставете настрани.
Почистете сушената чушка от дръжката и семките. Сложете я натрошена на едро в блендера заедно с ядките и кайенския пипер.
Пуснете да се смелят на малки парченца, като ситни трохи. Оставете настрана.
Загрейте 30 мл зехтин в касерола и запържете накълцаните лук и чесън. Когато замиришат приятно и лука е омекнал, сипете доматеното пюре (или смлени домати) и бъркайте около 5 минути на умерен огън. В случай, че доматите са по- водни, увеличете малко огъня, за да се поизпари течността.
Добавете смлените бадеми и сухи чушки, както и оцета, солта, черния пипер и пушения червен пипер.
Прехвърлете сместа в чашата на пасатор или в друг удобен съд.
Позиционирайте пасатора на дъното както при правенето на майонеза.
Започнете да наливате бавно останалите 100 мл. зехтин като издърпвате пасатора бавно нагоре. Така сосът ще емулгира и ще стане по- фин.
Когато сте стигнали до повърхността и целия сос е добре пасиран, прехвърлете го в две купички, които да поставите в центъра на всяко плато за сервиране.
След това обелете скаридите оставяйки последния пръстен, който крепи опашката. Така лесно и удобно ще може да хващате всяка скаридка и да я топвате в соса.
Подредете скаридите в платата около купичките със сос Ромеско.
Поръсете с накълцан див лук и сервирайте на празничната трапеза.
Забележка: Ромеско е испански сос от област Каталуния. По принцип се прави не с обикновена сушена чушка, а с едни специални сухи камби - ñoras, които имат леко опушен вкус. Ако можете да се сдобиете с такива, ползвайте 2 бр. ньори за това количество продукти ( те са малки). В такъв случай няма да е нужно да слагате пушен пипер, него съм го добавила, за да доближим автентичния вкус на соса само в случай, че го правим с обикновена суха чушка.
Ако обичаш скариди, опитай и рецептите ни за скариди Саганаки и скариди с масло.
Коментари