Начин на приготвяне
Пиперките за соса се почистват от семето и се накисват във вода за 1 час. Нарязват се на ситно и се запържват в половината зехтин. Прибавя се лютата чушка. Хлябът се нарязва на кубчета по 2.5 см. и се запържва в същия зехтин заедно с чесъна.
Бадемите и доматеното пюре се пасират в миксер, прибавят се
останалият зехтин, оцетът и черен пипер на вкус. Посолява се. Преди сервиране се запържва лукът за 1‐2 мин и се слагат мидите.
Сипват се 100 мл. вода, мидите се захлупват и се оставят на огъня, докато се отворят (около 2 мин). Прехвърлят се в чинията за сервиране. Сосът се смесва със сока от варенето на мидите, досолява се и се подправя с черен пипер допълнително, ако е необходимо.
Мидите се заливат със соса и сервират с изстудено бяло вино.