Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Дип чипотле

Дип чипотле

Georgi MarinovGeorgi Marinov
Новак
7536
Дип чипотле1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
310 мин.
Порции
4
"Ако искате сос чипотле, то задължително с Халапеньо. Ако не, няма проблеми, рецептата става с почти всеки вид червена люта чушка."

Необходими Продукти

  • халапеньо - сушено 2 бр.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • майонеза - 1/4 ч.ч.
  • кетчуп - 1 с.л.
  • чесън - 1 скилидка, обелена
  • сок от лайм - * 1 ч.л.
  • зехтин - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • сол морска
  • черен пипер - прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не се плашете от продуктите, рецептата за дип чипотле е доста лесна. Бих искал да уточня, че ЧИПОТЛЕ чушката е сушеният вариант на Халапеньо. Така че, ако искате сос чипотле, то задължително с Халапеньо. Ако не, няма проблеми, рецептата става с почти всеки вид червена люта чушка.

Аз започвам 1 ден предварително със сушенето на халапеньо чушката във фурната. Отнема около 12 часа на ниска температура, но си заслужава. По желание, след като е готова, може да я опушите малко, тъй като придава точно този пушен аромат на чипотле соса. Ако не ви се занимава, недейте.

След като чушките са готови, ги слагам в блендер и ги смилам. Махам ги от там и ги обърквам с кетчупа и оставям настрана за известно време.

Останалото вече е лесно, слагаме всички продукти в блендера и миксираме, докато не се получи вкусният дип. Накрая добавям и чипотле сместа и разбивам отново до получаването на хубава хомогенна смес.

Балансират се топлината на чипотлето със сладостта на меда, богатството на киселото мляко и майонезата и яркостта на лайма. Чесънът добавя пикантна хапка, а малко зехтин разхлабва пикантния сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: