Начин на приготвяне
Не се плашете от продуктите, рецептата за дип чипотле е доста лесна. Бих искал да уточня, че ЧИПОТЛЕ чушката е сушеният вариант на Халапеньо. Така че, ако искате сос чипотле, то задължително с Халапеньо. Ако не, няма проблеми, рецептата става с почти всеки вид червена люта чушка.
Аз започвам 1 ден предварително със сушенето на халапеньо чушката във фурната. Отнема около 12 часа на ниска температура, но си заслужава. По желание, след като е готова, може да я опушите малко, тъй като придава точно този пушен аромат на чипотле соса. Ако не ви се занимава, недейте.
След като чушките са готови, ги слагам в блендер и ги смилам. Махам ги от там и ги обърквам с кетчупа и оставям настрана за известно време.
Останалото вече е лесно, слагаме всички продукти в блендера и миксираме, докато не се получи вкусният дип. Накрая добавям и чипотле сместа и разбивам отново до получаването на хубава хомогенна смес.
Балансират се топлината на чипотлето със сладостта на меда, богатството на киселото мляко и майонезата и яркостта на лайма. Чесънът добавя пикантна хапка, а малко зехтин разхлабва пикантния сос.