Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме на ситно лука.
В тенджерка кипваме 1 кафена чашка вода и щом заври, добавяме 1 щипка хималайска сол и нарязания лук.
Захлупваме с капак и след като лукът леко омекне, прибавяме финия грис за качамак, разбърквайки с телена бъркалка.
Като поеме водата, наливаме още малко вода – ½ кафена чашка и след малко сваляме от котлона.
Оставяме да изстине и през това време измиваме и нарязваме прясно набраните свежи листа спанак. Сипваме ги в каната на нутрибулет (или мощен блендер) и добавяме към тях сусамовия тахан, подправките (хималайска фина сол, черен пипер и кимион на вкус) и вече изстиналия качамак с лук.
За по-лесно смилане наливаме малко водичка. Блендираме дипа до фина хомогенна смес и ако има нужда от водичка – прибавяме и смиламе до получаване на желаната консистенция.
Поднасяме спаначения дип прясно смлян за консумация.
Подходящ за засищаща здравословна закуска – за топене с арабски питки, зърнени крекери, гризинки или домашни соленки.
Нежен веган спаначен дип с чудесна плътност и леко сладникав лучен вкус.
Чудно Вкусно!