Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Дипове»Вегански спаначен дип

Вегански спаначен дип

Вегански спаначен дип
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"Спаначен дип, който може да бъде вашата нова здравословна закуска"

Необходими Продукти

  • спанак - 1 ч.ч. нарязан
  • царевичен грис - ½ к.ч. фин
  • вода - 1 и ½ к.ч. за качамака
  • лук - ½ глава (или 1 малка)
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • хималайска сол - ½ ч.л. равна
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • кимион - 3 щипки
  • шарлан - 1 - 2 ч.л.
  • вода - ½ к.ч. за смилането
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и нарязваме на ситно лука.

В тенджерка кипваме 1 кафена чашка вода и щом заври, добавяме 1 щипка хималайска сол и нарязания лук.

Захлупваме с капак и след като лукът леко омекне, прибавяме финия грис за качамак, разбърквайки с телена бъркалка.

Като поеме водата, наливаме още малко вода – ½ кафена чашка и след малко сваляме от котлона.

Оставяме да изстине и през това време измиваме и нарязваме прясно набраните свежи листа спанак. Сипваме ги в каната на нутрибулет (или мощен блендер) и добавяме към тях сусамовия тахан, подправките (хималайска фина сол, черен пипер и кимион на вкус) и вече изстиналия качамак с лук.

За по-лесно смилане наливаме малко водичка. Блендираме дипа до фина хомогенна смес и ако има нужда от водичка – прибавяме и смиламе до получаване на желаната консистенция.

Поднасяме спаначения дип прясно смлян за консумация.

Подходящ за засищаща здравословна закуска – за топене с арабски питки, зърнени крекери, гризинки или домашни соленки.

Нежен веган спаначен дип с чудесна плътност и леко сладникав лучен вкус.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: