Начин на приготвяне
За да се приготви сладоледът, от прясното мляко и захарта се приготвя кондензирано мляко. В малка, но дълбока тенджерка, се сипва прясното мляко. Добавят се маслото и захарта. Слага се на слаб котлон.
Когато заври, започва да се пени. Котлонът се увеличава с една степен и се вари 10 минути. Оставя се да се охлади. Когато кондензираното мляко се сгъсти и охлади, към него се добавят изварата и боровинките.
Сместа се пасира. Добавя се кисело мляко по желание, като с него се регулира сладостта на сладоледа. Пасира се отново. Изсипва се в кутия и се слага във фризера.
На следващия ден се изкарва и се оставя да се разтопи. Разбива се с миксер. Разсипва се в купички за сервиране и се връща във фризера, за да се замрази.
Подготвя се сместа за суфлето. На водна баня се разтопява белият шоколад и маслото. Охлажда се.
В купата на миксера се слагат белтъците на яйцата. В отделна купа се слагат жълтъците. Разбиват се и прибавят към разтопения шоколад. Разбърква се.
Към белтъците се прибавя пудрата захар. Разбива се на сняг. Добавя се шоколадовата смес и се разбива. Постепенно се добавя брашното и ванилията. Разбива се.
Подготвят се формички за крем карамел. Намазват се с масло и се поръсват с брашно. Сместа се разпределя по равно в купичките, като трябва да се напълнят 2/3 от тях.
Слагат се в хладилника за минимум час. Пекат се сладките суфлета непосредствено преди да се консумират.
Фурната се загрява на 220 °C и се пекат за 10 минути. Сервират се, като се изкарват от формичките и се слага порция сладолед.
Да ви е сладко! Ще ви е!
Вижте още колко да печете шоколадовото суфле.