Начин на приготвяне
Измийте ягодите и ги нарежете на парченца. Сложете ги в купа с високи стени или в чашата на пасатора.
Добавете киселото мляко, маскарпонето и подсладител на вкус. Аз понякога слагам мед, а понякога пудра захар - около 2-3 лъжици, взависимост колко са сладки ягодите.
Пасирайте до гладка смес. Отделете около 1/2 чаена чаша от нея, а в останалата сложете чиа семената и хубаво разбъркайте да няма бучки.
Покрийте съда и оставете на хладно за 2-3 часа или докато семенцата набъбнат и десерта с чиа се сгъсти.
Отделения крем без чиа също приберете в хладилник. Ако при разбиването се е втечнил много и не сте сигурни дали ще стегне, тогава го сложете във фризера половин час преди да сглобите десерта, така ще се получи един вид йогурт сладолед с ягоди.
Когато сместа с чиата е стегнала, разпределете в две по- големи или 4 малки чашки без да пълните до горе.
После сложете от другата гладка ягодова смес. По желание може да украсите ягодовия десерт с чиа с парченца ягоди, орехи или бял шоколад.
Вижте също защо е полезна чиата и апетитни рецепти за чиа пудинг.