Начин на приготвяне
Пригответе си голяма купа с вода, в която изстискайте сока на половин лимон и сложете стръковете магданоз. Това ще предотврати оксидиране и потъмняване на зеленчука.
Почистете артишока, като обелите няколко пласта от външните твърди листа. Трябва да останат само крехките, които ще усетите на допир, а и цветът им е малко по-светъл.
Ако като мен решите да оставите и дръжките, те също трябва да се обелят с нож, за да се премахне жилавата част - отново трябва да се ръководите по цвета (отвън са тъмни, а ядливата сърцевина е с по-светъл цвят и мекичка.
Веднага след като почистите и обелите 1 артишок, го пускайте във водата.
Първоначално ще сварим леко или по-скоро ще бланшираме артишоците. За целта може да ползваме същата вода с лимон, в която са стояли.
Сложете я на котлона в тенджерка, добавете малко сол и когато се стопли пуснете артишока вътре.
След 8-10 минути дръпнете от огъня и сипете в цедка.
Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене. Поръсете със зехтин и малко сол.
Разполовете всеки артишок и подредете в тавата. Отгоре поръсете с още зехтин и сол. Добавете и малко водичка от варенето (около 50 мл).
Печете зеленчука в загрята на 180 °C фурна с вентилатор до хубав загар (около 25 минути).
Вижте още полезни съвети как се яде артишок, както и как да сварим правилно артишок.