Начин на приготвяне
Това е един изключително лесен и бърз начин за приготвяне на любимия ни артишок. Идеален за предястия, гарнитури или просто мезенце към чаша вино. Най-много време за тази рецепта би ни отнело чистенето му, но с малко практика ще усетите, че това всъщност е лесна задача.
Ако разполагате с малки, крехки главички артишок, просто премахнете външните твърди листа и нарежете на филийки. Важно е да знаете, че ако го закупите със стъблата, те също са ядливи и само трябва да срежете на около 3 см. от основата, като стъбълцето, което остава, обелите от външния покривен пласт и стигнете до по-светлата сърцевина.
Останалата част от дръжката може да изхвърлите или да си приготвите заедно с обелените листа чудна полезна отвара. Нарязаните артишоци натъркайте или напръскайте с лимонов сок, за да не потъмняват.
Ако главите артишок, които сте закупили, са големи и по-твърди, то ще е нужно да ги обелите, както е описано, и както са цели да ги бланширате за около 10 минути или да ги сготвите за същото това време на пара. Така ще омекнат и ще си гарантирате тяхната крехкост.
След бланширане е изключително важно да ги оставите да се отцедят добре и после да ги подсушите и нарежете.
За да ги запечем на тиган, ни е нужно да загреем 2-3 с.л. зехтин на умерен до силен огън - колкото по-ароматен е зехтинът, толкова по-добре.
Печете до златист загар от двете страни всяко парченце и след това подредете в чинийка, като поръсите с още лимонов сок, ароматен зехтин, черен пипер и едра люспеста сол.
Съвет:
Не приготвяйте рецептата със замразен артишок или такъв от консерва или буркан (стерилизиран), а само със свеж.
Успех и добър апетит!