Артишок на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Артишок на фурна8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Перфектно приготвен и изпечен артишок... С какво ли ще го поднесете?"

Необходими Продукти

  • артишок - 7 бр.
  • зехтин - около 40 мл
  • сол - на вкус
  • лимон - 1/2 бр.
  • магданоз - 2 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си голяма купа с вода, в която изстискайте сока на половин лимон и сложете стръковете магданоз. Това ще предотврати оксидиране и потъмняване на зеленчука.

Почистете артишока, като обелите няколко пласта от външните твърди листа. Трябва да останат само крехките, които ще усетите на допир, а и цветът им е малко по-светъл.

Ако като мен решите да оставите и дръжките, те също трябва да се обелят с нож, за да се премахне жилавата част - отново трябва да се ръководите по цвета (отвън са тъмни, а ядливата сърцевина е с по-светъл цвят и мекичка.

Веднага след като почистите и обелите 1 артишок, го пускайте във водата.

Първоначално ще сварим леко или по-скоро ще бланшираме артишоците. За целта може да ползваме същата вода с лимон, в която са стояли.

Сложете я на котлона в тенджерка, добавете малко сол и когато се стопли пуснете артишока вътре.

След 8-10 минути дръпнете от огъня и сипете в цедка.

Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене. Поръсете със зехтин и малко сол.

Разполовете всеки артишок и подредете в тавата. Отгоре поръсете с още зехтин и сол. Добавете и малко водичка от варенето (около 50 мл).

Печете зеленчука в загрята на 180 °C фурна с вентилатор до хубав загар (около 25 минути).

Вижте още полезни съвети как се яде артишок, както и как да сварим правилно артишок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: