Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Козунак с квас и душа

Козунак с квас и душа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Козунак с квас и душа5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Козунак с квас и душа е просто магия, която дано успеете да направите този Великден"

Необходими Продукти

  • брашно - бяло, около 500 г (висок протеин)
  • прясно мляко - 140 мл
  • квас - 120 г активен, в пик
  • захар - 150 г + за поръсване
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • кора от портокал - 1 с.л. фино настъргана
  • кора от лимон - 2 с.л. фино настъргана (без бялата част)
  • ванилова захар - 10 г
  • свинска мас - 45 г
  • олио - 45 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете всички посочени продукти в купа (без белтъка) и омесете гладко и еластично тесто, като работите с него поне 10 минути ръчно или 5 минути машинно месене.

При нужда си добавяйте брашно или малко мазнинка в началото, докато е лепкаво. Количеството брашно варира според вида и марката, трябва да усетите тестото.

Когато е готово, сложете го в купата, покрийте и оставете, докато удвои обема си. Колко часа ще отнеме това, зависи от много фактори - силата на кваса ви, температурата в помещението, влажност и т.н. За да се получи хубав и пухкав козунак с квас, е важно самият квас да е силен, брашното да е добро (без примеси, с протеин 12-13) и температурата в помещението да е 25 °C поне.

След първото втасване, разделете тестото на две и оформете две плитки по стандартния начин - с два или с три фитила всяка.

Сложете ги във форми и отново изчакайте козунаците да уведомят обема си. Наглеждайте ги често, за да не пропуснете момента и да превтасат. Не бъдете и нетърпеливи, изчакайте колкото часа са нужни за бухване на тестото - при работата с квас това е ключово, а именно търпението. При мен процесът отне почти цял ден и пекох в малките часове на нощта, но трябва да се има в предвид, че квасът ми в е сравнително млад. По тази причина и козунакът ми стана добър, но не толкова въздушен и пухкав, колкото ми се искаше. Но пак е разкошен.

Втасалият повторно козунак намажете с разбит белтък и поръсете със захар (не много).

Пъхнете в загрята на 190 °C фурна и когато забележите, че започва да хваща загар, покрийте със алуминиево фолио. Може и да намалите градусите малко. Печенето отнема около 45 минути.

Рецептата за козунак с квас и душа е от Фб групата Страст с квас с леки модификации от моя страна.

Вижте още защо се получават конците в козунака, както и как да сплетем козунак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Най-вкусния козунак, който съм опитвала е с квас.
03.02.2025 17:46
1
1
Покажи всички подкоментари