Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Сполучлив козунак с квас

Сполучлив козунак с квас

Сполучлив козунак с квас
Снимка: Кристиан Александров
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • квас - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • захар с ром - 1/2 пакетче
  • олио - 50 г
  • брашно - 600 г
  • червени боровинки - 50 г
  • стафиди - 100 г
  • бадеми - 50 г - сурови
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбиваме яйцата, захарта, млякото, ванилията, лимонената захар и захарта с ром.

Собавяме кваса и пресяваме брашното директно в сместа. Разбъркваме и започваме да месим. По време на месенето добавяме по малко от олиото, като си намазняваме с него ръцете.

Когато вкараме всичкото олио в тестото, продължаваме да месим още 3-4 минути и оформяме тестото на топка.

Поставяме го в купата и покриваме с фолио. Оставяме тестото за козунак да втасва 3 часа.

След това го нарязваме на части с големината на яйце. Оформяме всяко парче тесто на топка и след това го раздърпваме с пръсти.

Поставяме по малко стафиди и червени боровинки във всяко парче тесто и усукваме на фитилчета.

Сплитаме ги на малки плитки и ги подреждаме една до друга в тефлонова тавичка. Покриваме пак с фолио и оставяме да втасат втори път за около 10 часа до утрояване на обема.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Поръсваме козунака с нарязани бадеми и захар и слагаме във фурната да се пече.

Печем сполучливия козунак с квас около 30-35 минути.

Сполучливия козунак с квас е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: