Начин на приготвяне
Поставя се брашното в дълбока купа и оформяме кладенче, в което се слагат яйцата, квасът, прясното мляко, захарта, ванилията, солта.
Смесват се съставките, докато се получи тесто, след което се изважда и меси, докато стане гладко.
След това се добавя маслото постепенно, а след него и настъргана кора от портокал. След като се смесят с тестото, оформя се тестото на топка, поставя се в купата, покрива се с капак и се оставя за два часа да втасва на стайна температура.
След като втаса, се разделя на три равни части, оформят се на топчета, които отново се оставят да почиват и след 20 минути се разточват с ръце на три продълговати масура, които после се сплитат на плитка.
Намазнява се и се набрашнява тавичка за печене. Поставя се сплетената козуначена плитка вътре и се покрива отгоре, докато втаса.
Оставя се козунакът за още поне 4-5 часа и когато удвои обема си, е готов за печене.
Преди печене се намазва с яйце и поръсва със захар.
Пече се (без вентилатор) в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути или до готовност.