Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с квас и стафиди

Козунак с квас и стафиди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Козунак с квас и стафиди
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
19/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Структурата на този козунак е малко по-различна, но вкусът е все така разкошен"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г + за поръсване на плота
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък
  • олио - 40 г
  • прясно мляко - 80 мл
  • краве масло - 30 г
  • натурален квас - 90 г
  • захар - 80 г + за поръсване
  • ванилия - 1 прахче от 2 г
  • кора от портокал - 1 и 1/2 с.л. настъргана фино
  • кора от лимон - 1 с.л. настъргана фино
  • стафиди - 1 шепа
  • ром - 4 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите козунак с натурален квас, се въоръжете, първо, с търпение и знайте, че ще ви отнеме малко повече време от обикновеното.

За разлика от тестото с мая, това с квас изисква повече месене и продължително втасване, особено когато допълнително е утежнено със повече захар и мазнина.

Това, което трябва да направите, е предварително да освежите своят квас с лъжица - две брашно и малко вода и да изчакате около часа два да шупне. По принцип няма точно време за активиране на домашния квас поради причината, че всеки е различен и отглеждан с различна продължителност от време, с което и силата му не е една и съща. Има домакини, които отглеждат своят квас година, други от две седмици - разбира се по-дълго отглежданият е по-силен и тестото с него втасва по-бързо. Роля играе и самото брашно, от което е захванат, и поддържан, дали е бяло, дали пълнозърнесто, ръжено, пшенично, спелта и т.н.

Моят квас е захванат от ръжено брашно и подхранван с най-различни - от бяло пшенично, лимецово, спелта и други.

Но да пристъпим по същество към рецептата:

В купа се смесват брашното, освеженият квас (90 г), леко разбитите яйца със захарта, олиото и млякото. Добавят се ароматите от цитрусови кори и ванилия.

Омесва се гладко тесто, като постепенно се вкарва и маслото в него. Меси се продължително и ако лепне, се поръсва брашно допълнително. Може да се използва кухненски робот, който да ви спести време и усилия, а и да предотврати критичния момент в началото, когато тестото доста лепне.

Когато е готово, се оставя в купата да втасва часове, докато удвои обема си. (казахме, че точно време няма как да се определи). Трябва съдът да е завит със стреч фолио.

Аз го омесвам по обяд и го оставям до вечерта. Ако още не се е навдигнало достатъчно, го прибавям в хладилник до следващия ден. На сутринта изваждам и то си е бухнало. Изчаквам да се отпусне на стайна температура, добавям стафидите, премесвам за няколко минути и оформям на плитка.

Имайте предвид, че дори и да се направи перфектно оформяне на козунака, при последващото повторно втасване формите почти ще се слеят, но това в крайна сметка не е проблем.

Оформената козуначена плитка се поставя в намазнена или покрита с хартия за печене дълбока форма за кейк със стандартните правоъгълни размери.

Така отново втасва почти през целия ден или докато изпълни цялата форма.

Намазва се с разбит с няколко капки вода и олио жълтък и се поръсва с навлажнена с ром захар.

Пече се в предварително загрята на 170°C фурна за около 35 минути и се наглежда да не загори отгоре. Ако тръгне да потъмнява се покрива със алуминиево фолио през последните минути.

Готовият домашен козунак се оставя да изстине преди да се нареже. Той е с автентичния вкус, но структурата му е малко по-различна.

Определено е неустоим и много вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: