Начин на приготвяне
Първо, премахваме кожата на джолана, ако има такава. След това със студена вода го измиваме хубаво.
С остър нож правите дълбоки разрези в порядъка на 3-4 см (около 10 на брой).
След това във всяка получена дупка слагате по една обелени скилидка чесън.
Поръсвате джолана с червен пипер, чубрица, сол и малко олио. Хубаво масажирате месото, докато подправките се смесят.
В дъното на йенски съд слагаме картофите, нарязани на едро, предварително измити и обелени заедно с морковите и гъбите, които са също на едри парчета.
Овкусяваме само със сол. Разбъркваме зеленчуците и поставяме между тях вече овкусения джолан.
Това цялото нещо поливаме с 50-60 милилитра олио и половин чаша бяло вино.
Слагаме капака и печем джолана в студена фурна на 150 °C около 3 часа.
Да ви е сладко с моето шпиковано свинско джоланче!
Вижте още какво точно е джолан, както и как да обезкостите джолана.