Шпиковано свинско месо

RozislavaRozislava
Новак
19
Шпиковано свинско месо1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"Крехко и сочно шпиковано свинско месо"

Необходими Продукти

  • свински врат - 2 кг без кост
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 2 глави
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • сминдух
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се нарязват на колелца, чесъна само се обелва, без да се нарязва.

Правят се прорези по цялото парче свински врат от около 2 см дължина и 2 см дълбочина, за да може да сложите в тези процепи по колелце морков и чесън. Може да слагате колкото искате моркови и чесън, няма да сбъркате в нито един момент дори и прорезът да е по-голям, винаги можете да ги запълните с продукт.

След това подготвяте месото:

В купичка слагате подправките и олиото с четка или на ръка подправяте месото с получената смес, трябва да покрива месото напълно, за да не остане иначе вкусното свинско печено сухо на места.

В тава сипвате олио около 2 с.л. и вода около 2 ч.ч. хубаво е да е повечко, можете да сложите и допълнително в тавичката моркови и чесън за повече аромат.

Покривате с алуминиево фолио и слагате да се пече в предварително загрята фурна на 200 °C за 3 часа, като на 3тия час махате фолиото и оставяте за 10-15 мин да се запече.

Важно: Проверявайте нивото на водата във тавичката, за да не остане сухо и да изгори, а с получената мазнинка поливайте празничното печено, за да остане крехко.

Готово е, когато се отделя без проблем.

Може да използвате рецептата за шпиковано свинско месо всякакъв вид свинско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: