Начин на приготвяне
Месото се почиства от ципите. В купа се смесват подправките за маринатата и месото се маже обилно с тях с четка. Останалото от маринатата се слага в купата, където е месото.
Оставя се за една нощ да се маринова. На следващият ден се изважда и се оставя да постои на стайна температура.
Пресните картофи се измиват и се слагат в купа. Към тях се добавят пресният чесън, нарязан на ситно и моркова, нарязан на кубчета. Овкусяват се с посочените подправки и се разбърква добре.
В дълбок тиган се сипва олио и се оставя да загрее. През това време в месото се правят прорези.
Когато олиото е сгорещено, в него се запечатва контра филето от всички страни. Лукът за шпиковането се реже на колелца, морковът на полумесеци, а чесънът на филийки.
След като месото се е запечатало от всички страни, се изважда и в прорезите се слагат лукът, чесънът, морковът и мащерката.
Зеленчуците за гарнитурата се сипват в тава, добавя се месото, след това се слага пресен чесън, скилидки чесън, небелени и малко вода.
Ястието се покрива с фолио и се слага в загрята на 180 градуса фурна. Първите 25-30 минути месото се пече под фолио, след което то се маха и се пече до готовност, като периодично се облива със соса, който пуска.
В тигана, където сте запечатали месото, се слага масло и се оставя да се разтопи.
През това време, пресният лук се нарязва на ситно, морковът на кубчета, а чесънът се скълцва на ситно.
След като маслото се е разтопило, се слагат зеленчуците и се готвят до омекване. След това се слага червеното вино и се готви, докато изври. Следва лютеницата, малко вода и подправките.
Готви се, докато сосът се сгъсти. Когато месото е готово, се реже на пържоли, в чиния се слага от картофите, малко сос и месото, а можете и да полеете печеното свинско отгоре със сос. Да ви е сладко!
Шпикованото свинско с пресни картофки е готово.