Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Шпиковано свинско с пресни картофки

Шпиковано свинско с пресни картофки

Шпиковано свинско с пресни картофки
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Ароматно печено свинско с маслени картофки, които направо се топят в устата"

Необходими Продукти

  • свинско контра филе - 1 кг
  • За маринатата
  • олио - 50 мл
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • мащерка - няколко клонки / прясна/
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • соев сос - 20 мл
  • розмарин - няколко клонки
  • сол - на вкус
  • За шпиковане
  • моркови - 1 бр.
  • зелен лук - 1/2 връзка /бялата част/
  • чесън - 3 скилидки
  • мащерка
  • Гарнитура
  • пресни картофи - 1 кг
  • чесън - 2 скилидки
  • пресен чесън - 1 - 2 стръка
  • моркови - 1/2 бр.
  • Подправки
  • мащерка
  • червен пипер
  • сол
  • чубрица
  • черен пипер
  • розмарин
  • Доматен сос
  • пресен лук - 1 връзка /зелената част/
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • лютеница - 1/2 буркан /200 г/
  • червено вино - 1/2 ч.ч.
  • Подправки
  • сол
  • захар
  • чубрица - щипка
  • черен пипер
  • Още
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства от ципите. В купа се смесват подправките за маринатата и месото се маже обилно с тях с четка. Останалото от маринатата се слага в купата, където е месото.

Оставя се за една нощ да се маринова. На следващият ден се изважда и се оставя да постои на стайна температура.

Пресните картофи се измиват и се слагат в купа. Към тях се добавят пресният чесън, нарязан на ситно и моркова, нарязан на кубчета. Овкусяват се с посочените подправки и се разбърква добре.

В дълбок тиган се сипва олио и се оставя да загрее. През това време в месото се правят прорези.

Когато олиото е сгорещено, в него се запечатва контра филето от всички страни. Лукът за шпиковането се реже на колелца, морковът на полумесеци, а чесънът на филийки.

След като месото се е запечатало от всички страни, се изважда и в прорезите се слагат лукът, чесънът, морковът и мащерката.

Зеленчуците за гарнитурата се сипват в тава, добавя се месото, след това се слага пресен чесън, скилидки чесън, небелени и малко вода.

Ястието се покрива с фолио и се слага в загрята на 180 градуса фурна. Първите 25-30 минути месото се пече под фолио, след което то се маха и се пече до готовност, като периодично се облива със соса, който пуска.

В тигана, където сте запечатали месото, се слага масло и се оставя да се разтопи.

През това време, пресният лук се нарязва на ситно, морковът на кубчета, а чесънът се скълцва на ситно.

След като маслото се е разтопило, се слагат зеленчуците и се готвят до омекване. След това се слага червеното вино и се готви, докато изври. Следва лютеницата, малко вода и подправките.

Готви се, докато сосът се сгъсти. Когато месото е готово, се реже на пържоли, в чиния се слага от картофите, малко сос и месото, а можете и да полеете печеното свинско отгоре със сос. Да ви е сладко!

Шпикованото свинско с пресни картофки е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: