Начин на приготвяне
Зеленчуците се размразяват от предната вечер.
Консервираните се изваждат от опаковката. Старателно се притискат, да се изцедят от течността.
Патладжанът се разбива с 20 мл зехтин с пасатор до гъста консистенция и побеляване.
Така ще получим необходимата гъстота на лютеницата. Чушките се разбиват отделно с пасатор и останалия зехтин до фина консистенция.
Смесват се с разбития патладжан и се подправят със сол и малко оцет на вкус.
Лукът се кълца на много ситно, благодарение на него лютеницата може да се съхранява в хладилник 7 дни, при което се сгъстява допълнително. Добавя се нарязания магданоз.
Зимната лютеница никога не стига. Тя е диетична, защото не се пържи с олио. Предлага се и за диабетици, тъй като има приятна сладост без добавена захар.
Вижте още какво се съдържа в лютеницата, както и има ли разлика между айвар и лютеница.