Начин на приготвяне
За диетичните палачинки купа разбийте яйцата с прясното и киселото мляко. Добавете брашното, бакпулвера, щипка сол и меда. Разбъркайте добре до получаване на хомогенно, леко гъсто тесто. Ако е прекалено гъсто, може да разредите като добавите още малко прясно мляко.
Оставете тестото да постои за 5–10 минути. Това ще помогне на съставките да се смесят по-добре и на брашното да се хомогенизира.
Загрейте незалепващ тиган на среден огън. Намажете с малко кокосово масло или зехтин. Изсипете малко количество от тестото и разстелете внимателно, за да се оформи кръгла палачинка. Печете около 1–2 минути от всяка страна, докато стане златиста.
Повторете, докато изпечете всички палачинки. Може да ги държите топли, като ги покриете с кърпа.
В купа смесете изварата с киселото мляко, меда и ванилията. Разбъркайте до получаване на гладък и кремообразен пълнеж. Ако желаете по-фина текстура, може да пасирате сместа за кратко.
Ако използвате замразени плодове, размразете ги и изцедете излишната течност. Може да ги загреете леко на тиган с 1 ч.л. мед, за да се получи нежен плодов сос. Ако са пресни – просто ги измийте и нарежете, ако е необходимо.
Вземете една палачинка, намажете я с 1–2 с.л. от крема с извара и добавете няколко горски плода. Подредете в чиния и предложете с украса.
Ако искате кето палачинки, заменете брашното с бадемово и използвайте еритритол вместо мед.
Поднесете диетичните палачинки с извара и горски плодове с вдъхновение с чаша кафе без захар, билков чай или смути. Може да ги декорирате с листенце мента, допълнителни плодове или капка мед за финален щрих. Ако изберете кето вариант, палачинките с бадемово брашно също ще ви харесат.