Начин на приготвяне
Започнете с подготовката на шафрана.
В малко количество топла вода поставете 0, 3 г шафран и го оставете за няколко минути, докато отпусне цвета и аромата си.
Почистете и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета.
Почистете и нарежете останалите зеленчуци.
След това нарежете телешкото месо на средни кубчета.
В дълбока тенджера загрейте мазнината и запържете месото до златисто от всички страни.
Прибавете нарязания лук, запържете го 3-4 минути до омекване. След това добавете картофа, чесъна, морковите и чушката. Разбъркайте и гответе още 3-4 минути.
Добавете червения пипер, кимиона, доматеното пюре.
Разбъркайте бързо и интензивно, за да не загори пиперът.
Добавете бульона, шафрановата вода, дафиновия лист, сол и черен пипер. Намалете котлона и оставете да къкри под капак около 1 час или докато месото омекне напълно.
Ако сосът е твърде рядък, разтворете 1 с.л. брашно в малко студена вода и го добавете към гулаша с телешко.
Варете още 5-10 минути до леко сгъстяване.
След това прехвърлете телешката манджа в подходяща тава и запечете в предварително загрята фурна на 170 °C за около 15 минути.
Печенето придава особен завършен аромат и вкус на телешкия гулаш.
Сервирайте ястието, докато е топло.
Може да гарнирате лесен телешки гулаш с картофи и шафран с магданоз или други зелени подправки.
Приятен апетит!
Вижте още любопитна история на гулаша.