Леща по руски

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2461k1k2
Леща по руски
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Може да се поднесе лещата по руски с черен хляб, туршия или дори с кисело мляко ако не е постно. В Русия често се поднася с лъжица заквасена сметана отгоре."

Необходими Продукти

  • леща - 1 ч.ч.
  • моркови - 1 бр. (голям, настърган)
  • лук - 1 глава (средна, нарязана на ситно)
  • чесън - 2 скилидки (по желание)
  • чушки - 1 бр. (нарязана на кубчета)
  • доматено пюре - 2 с.л. (или 1 настърган домат)
  • олио - 3 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л. (по желание)
  • лавров лист - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • копър - 2 - 3 с.л. (нарязан) или магданоз
  • вода - 2.5 - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се измива и се оставя да ври около 10 минути с лавров лист, след което водата се отцежда.

В отделен съд се загрява мазнината и се запържват лука и чесъна до златисто.

Добавя се моркова и чушката и се задушава за още 5 минути.

Прибавя се доматеното пюре и пушения пипер. Разбърква се добре.

Добавя се предварително сварената леща, залива се с 2.5–3 чаши гореща вода или бульон.

Оставя се да ври на слаб огън около 25–30 минути или докато лещата омекне напълно и ястието се сгъсти.

Овкусява се със сол, черен пипер и се поръсва със свеж копър или магданоз.

Може да се поднесе лещата по руски с черен хляб, туршия или дори с кисело мляко (ако не е постно). В Русия често се поднася с лъжица заквасена сметана отгоре, като също може към лещата по руски да се добави бекон или наденица малко преди да се свали от котлона.

Вижте също защо е полезна лещата и още идеи за приготвяне на вкусна постна леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: