Начин на приготвяне
Лещата се измива и се оставя да ври около 10 минути с лавров лист, след което водата се отцежда.
В отделен съд се загрява мазнината и се запържват лука и чесъна до златисто.
Добавя се моркова и чушката и се задушава за още 5 минути.
Прибавя се доматеното пюре и пушения пипер. Разбърква се добре.
Добавя се предварително сварената леща, залива се с 2.5–3 чаши гореща вода или бульон.
Оставя се да ври на слаб огън около 25–30 минути или докато лещата омекне напълно и ястието се сгъсти.
Овкусява се със сол, черен пипер и се поръсва със свеж копър или магданоз.
Може да се поднесе лещата по руски с черен хляб, туршия или дори с кисело мляко (ако не е постно). В Русия често се поднася с лъжица заквасена сметана отгоре, като също може към лещата по руски да се добави бекон или наденица малко преди да се свали от котлона.
Вижте също защо е полезна лещата и още идеи за приготвяне на вкусна постна леща.